Dlaczego tak bardzo lubimy słodycze?

Nie da się ukryć, że wszyscy je kochamy. Czekolada wydaje się być szczególnie kusząca i nawet jeśli jesteśmy na diecie, ciężko jest nam sobie odmówić kilku jej kostek. Jedzenie słodyczy sprawia niezwykłą przyjemność naszemu podniebieniu, jednak również mózg nie jest obojętny na działanie słodkości. Dlaczego tak chętnie po nie sięgamy? Otóż okazuje się, że słodycze prowadzą do podwyższenia się poziomu serotoniny w naszym organizmie, w związku z czym poprawia się nam nastrój. Oczywiste jest to, że nadmierne spożywanie produktów zawierających dużą ilość słodyczy, jest dla nas szkodliwe, jednak w odpowiednio zbilansowanych ilościach, niosą one ze sobą wiele korzyści. Po czekoladzie czy cukierkach czujemy się lepiej, gdyż dochodzi do zjawiska gwałtownego wzrostu glukozy w naszej krwi. Stymuluje to sacharoza, która znajduje się w znacznej ilości słodyczy. Jest ona dwucukrem, który w kontakcie z naszą jamą ustną błyskawicznie zamienia się na dwa inne cukry - glukozę i fruktozę. Te z kolei stanowią paliwo dla naszego mózgu.

Mózg zalany cukrem

Jednocukry powstałe przez hydrolizację sacharozy, czyli glukoza i sacharoza są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Kiedy ich poziom w organiźmie rośnie, a dzieje się tak po spożyciu słodyczy, podwaja się poziom produkcji białek, a sprawność funkcjonowania naszego umysłu znacznie wzrasta. Najbardziej odczuwalną konsekwencją po zjedzeniu słodyczy jest jednak to, że zmienia się nam samopoczucie. Dzieje się tak dlatego, że glukoza stymuluje wzrost serotoniny, która ściśle związana jest z tym, jak się czujemy.  Z kolei jej niedobory mogą prowadzić do depresji czy problemów ze snem. Obok tego cukier aktywuje ośrodek przyjemności i nagrody w mózgu, a także pobudza i dodaje porcje energii. Należy pamiętać jednak o tym, że duża ilość cukru we krwi może prowadzić do szeregu groźnych chorób czy też uszkodzenia narządów. Mamy tego świadomość, jednak chyba każdy z nas wie, jak trudno jest odmówić sobie spożywania słodyczy. Dzieje się tak dlatego, że obecnie, inaczej niż w przeszłości, jedzenie ma na celu nie tylko zaspokojenie głodu, ale także dostarczenie nam przyjemności. I chociaż nieustannie zmieniają się sposoby pozyskiwania cukru, a na rynku pojawia się coraz więcej produktów, które mają stanowić zdrowszy zamiennik słodyczy, nadal one są dla nas niezwykle kuszące i ciężko nam z nich zrezygnować, nawet jeśli podejmujemy walkę o szczuplejszą sylwetkę i spędzamy kilka godzin w tygodniu na siłowni.