Świat z czekolady

Kiedy słyszymy słowo czekolada, od razu kojarzymy je z czymś słodkim. Dzieje się tak nawet pomimo tego, że na rynku funkcjonują czekolady wytrawne, deserowe czy gorzkie. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze miała ona smak i wygląd znany nam obecnie, a jej historia jest wieloetapowa i niezwykle dynamiczna. Trudno wyobrazić sobie dzisiejszy świat bez niej, gdyż jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych smakołyków. Nie jest ona czymś, co znane jest tylko współcześnie, chociaż na skalę masową pojawiła się dopiero w XIX wieku, kiedy to zaczęto uprawiać kakaowce. Jej początków należy upatrywać już trzy tysiące lat temu, kiedy zainteresowano się kakaowcem u wybrzeży Zatoki Meksykańskiej. Majowie i Aztekowie również uprawiali tę roślinę, tworząc z niej gorzki napój o bardzo wyraźnym smaku, doprawionym chili czy wanilią. Odkryli oni, że napój ten daje im dodatkowe porcje energii, a także sprawdza się w roli afrodyzjaku. Krzysztof Kolumb jako pierwszy człowiek z Europy miał okazję zalać swoje podniebienie tym napojem, który zresztą zupełnie mu nie zasmakował. W kolejnych latach w Hiszpanii zaczęto uprawiać kakaowiec, ale pozyskiwany z niego napój doprawiano cukrem, aby pozbawić go przypisanej mu goryczy.

Pralin i Pralinki

Pierwsze pralinki zostały wymyślone przez kucharza z dwory Ludwika XIV przez jego kucharza, który miał na nazwisko Pralin. Cieszyła się ona ogromnym uznaniem wśród arystokratów, ale nie miała możliwości dotrzeć do szerszego grona, gdyż jej produkcja była bardzo droga. Wówczas nie wytwarzano jej jeszcze w formach tabliczek. W 1828 roku holender van Houten odkrył, jak wyprodukować sypkie kakao, które jak się później okazało, wspaniale współgrało z mlekiem, rozpuszczając się w nim. Rudolf Lindt, Szwajcar, połączy ze sobą te dwa składniki, co obfitowało w powstanie lepkiej i smacznej masy o gładkiej konsystencji. XIX wiek przyniósł ze sobą znaczy rozwój w produkcji słodyczy, a także sprawił, że produkty cukiernicze stały się łatwiej dostępne, przez co bardziej popularne. Wiąże się to ze znacznym spadkiem cen cukru i mąki, który to dokonał się podczas przełomu industrialnego. Obecnie możemy zajadać się wieloma różnymi rodzajami czekolady pochodzącymi od szeregu producentów. Obok czekolad słodkich, gorzkich i deserowych, pojawiły się również te, które w swoim składzie zawierają nutki chili czy innych intensywnych przypraw. Warto pamiętać o tym, że pomysł ten nie jest nowatorski, a jest jedynie pięknym ukłonem w stronę starożytnych Majów, którzy połączenie to wykorzystywali w swoich napojach.